Activiteiten

 

feb
13
ma
2023
Webinar – Chronische pijn & euthanasie…laten we erover praten! @ Online
feb 13 @ 19:00 – 21:00

Praten over het levenseinde, het is een thema dat lang niet populair is en mogelijk door sommige mensen wat verbannen wordt.

Als we terugblikken in de historiek van onze patiëntenvereniging voor mensen met chronische pijn of we kijken om ons heen in onze eigen omgeving dan kennen we wellicht één of meerdere situaties waarbij mensen op hun eigen verzoek het leven hebben beëindigd.

De Maretak vzw wil het taboe rond de bespreking over dit onderwerp doorbreken en daarom organiseert onze vereniging dit webinar met onze spreker prof.dr. Wim Distelmans (VUB).

Uiteraard zal de uiteenzetting het licht werpen op de situaties die kunnen voorkomen bij mensen die langdurige, zeer ernstige pijn lijden. Wetende dat chronische pijn kan leiden tot psychische kwetsbaarheid maar evenzeer er een link bestaat tussen psychische kwetsbaarheid en het risico op chronificatie van pijn verruimt het gesprek naar het aspect van het psychisch lijden.

Vragen zoals: ‘wat is ondraaglijk lijden?’, ‘wanneer is iemand uitbehandeld?’, ‘wanneer is genoeg trop?, ‘hoe of wie kan bepalen wanneer een verzoek tot euthanasie weloverwogen is, wetende dat pijngewaarwording kan fluctueren?, ‘wat is mogelijk als men een ongeneeslijke, chronische ziekte heeft maar niet terminaal is?’, enz. krijgen een antwoord.

Natuurlijk zal er ook voldoende tijd voorzien worden voor het beantwoorden van al je vragen via de chatfunctie tijdens het webinar. Heb jij een vraag die betrekking heeft op de algemene context van het onderwerp van dit webinar dan kan je deze reeds vooraf formuleren bij je inschrijving tot deelname aan deze infosessie.

OPGELET! Enkel diegenen die zich inschreven en ook effectief het webinar live volgen kunnen het webinar herbekijken.

Deelnameprijs is 5€. Als lid van ‘de Maretak vzw’ of de Vlaamse Pijnliga kan je gratis deelnemen en hoef je de deelnameprijs van 5€ niet te betalen. Hiervoor kreeg je een kortingscode toegestuurd of mail naar .