Begrijp de Pijn

Verbeeld je een orkest in je brein. Het speelt verschillende harmonieuze melodieën, maar dan komt de pijn en neemt het orkest over en zorgt dat het nog slechts de pijnmelodie kan spelen.

Alle pijn is echt. En voor veel mensen is beheerst het een groot deel van het dagelijkse leven.

Inmiddels is bekend dat het beter begrijpen kennis over pijn kan helpen om controle over de pijn en het leven te krijgen. Recentelijke ontwikkelingen op gebieden zoals neurofysiologie, beeldvorming van het brein, immunologie, psychologie en celbiologie heeft voor een verklaringsplatform gezorgd waardoor pijn beter begrepen wordt. In alledaagse taal vergezeld door eigenzinnige illustraties, bespreekt Begrijp de Pijn hoe de pijnreactie geproduceerd wordt door het brein: hoe reacties op een blessure van het autonome motorische en immuunsysteem in het lichaam bijdragen aan pijn, en waarom  pijn kan blijven bestaan nadat het weefsel meer dan genoeg tijd heeft gehad om te genezen.

Begrijp de Pijn heeft als doel clinici en mensen met pijn de kracht te geven om de pijn uit te dagen en nieuwe visies te hanteren bij het beoordelen wat er tijdens de pijn gebeurt. Wanneer ze geleerd hebben over de betrokken processen kunnen ze een wetenschappelijke weg volgen naar het herstel.

Lorimer Moseley is hoogleraar in de klinische neurowetenschappen en fysiotherapie aan de Universiteit van South Australia. David Butler is een internationaal freelance docent en directeur van het Neuro Orthopaedic Institute, gevestigd in Adelaide, Australië.

130 pagina’s

Uitgegeven januari 2015