Mijn Mama of Papa Heeft Zorg Nodig

Tussen de 20.000 en 40.000 kinderen en jongeren groeien op in een gezin met een ouder die chronisch ziek is. Dat bleek uit een onderzoek dat Kind & Samenleving eerder dit jaar voorstelde. Uit de gesprekken die onderzoekster Hilde Lauwers voerde, werd duidelijk dat een aantal kinderen thuis veel taken opnemen: ze helpen hun ouder, nemen huishoudelijke taken op zich, zorgen voor broer of zus. Dat heeft dan weer een weerslag op hun schoolwerk en vrije tijd. Andere kinderen nemen minder taken op zich, maar ook zij hebben nood aan waardering, begrip en steun. Soms worden ze immers gepest, zijn ze kwaad of angstig, of hebben ze het gevoel dat ze de enigen zijn in hun situatie.

Om jonge mantelzorgers een hart onder de riem te steken, maakte Kind & Samenleving een boekje voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Twintig keer zie je een pakkende uitspraak, geïllustreerd met een kleurentekening van Gerda Dendooven. Achteraan volgen nog enkele pagina’s met informatie op kindermaat en een lijstje van organisaties waar kinderen terecht kunnen. “Met het boek willen we kinderen laten zien dat ze niet alleen zijn”, zegt Hilde Lauwers. “We geven hen ook een welgemeend compliment voor wat ze doen, en moedigen hen aan om vooral goed voor zichzelf te zorgen.”

Het boekje ‘Mijn mama of papa heeft zorg nodig’ kun je gratis bestellen door een mail te sturen naar eb.s-1547629101k@ofn1547629101i1547629101.


Genre: Chronische pijn en kinderen