Webinar – Manu Keirse – Rouwen om het verlies van gezondheid door chronische pijn – GEANNULEERD

When:
17 december, 2021 @ 14:00 – 16:00
2021-12-17T14:00:00+01:00
2021-12-17T16:00:00+01:00
Where:
Online
Contact:
Eddy Claes
0479/848055

Webinar geannuleerd door spreker

Met spijt moeten we jullie laten weten dat deze webinar helaas niet kan doorgaan omwille van annulatie door de spreker wegens onvoorziene omstandigheden. Op zo’n korte tijd nog een andere én interessante spreker vinden, is niet haalbaar. Op gebied van webinars is het dus uitkijken naar begin volgend jaar.Onze verontschuldigingen voor dit ongemak, de oorzaak ligt helaas buiten ons bereik.

.

Mensen met chronische pijn worden geconfronteerd met de opdracht leven met “een levend verlies”. Ook dat is een rouwproces maar een rouwproces van een andere aard en met andere wetmatigheden dan een rouwproces na het sterven van een dierbaar persoon of na het verbreken van een relatie. Niet alleen de persoon in kwestie, maar ook al zijn dierbaren staan voor de opdracht te leren leven met een permanent ongemak in hun gezin of familie.

In deze bijdrage wordt ingegaan op het rouwproces dat mensen met chronische pijn ervaren doorheen hun leven. Wat houdt het overleven in een dergelijke situatie in? Kan men dat ooit verwerken, vermits het probleem nooit ophoudt te bestaan? Is er een verschil tussen verdriet en depressie? Hoe kan je omgaan met het ongeduld, de prikkelbaarheid, de boosheid en agressie die vaak voortkomen uit het ongemak dat je ervaart? Zijn schuldgevoelens normaal en hoe kan je hier zelf best mee omgaan? Wat kan je doen aan terugkerende gedachten dat je leven op die manier nog weinig zinvol is?

Er worden concrete suggesties geboden om beter te begrijpen wat er kan omgaan in personen die met chronische pijn moeten leven en hoe ze de vele crisissen die ze tegenkomen kunnen beleven.

Onze spreker is Professor Manu Keirse, Hoogleraar Faculteit der Geneeskunde KU Leuven, klinische psycholoog en auteur.