App 'Zorgboerderij 3D' voor jonge mantelzorgers

Wat

In het kader van ons project YoCa - Young & Caring ontwikkelde onze vereniging een app voor jonge mantelzorgers, de kinderen en kleinkinderen van alle ouders en grootouders met chronische pijn of een chronische ziekte.

Waarom

Wanneer een ouder chronische pijn of een chronische ziekte heeft, kan dit de relatie met de kinderen danig beïnvloeden. Het kind moet rekening houden met wat de ouder met pijn kan en vooral niet kan. Of misschien moet het regelmatig bijspringen in het huishouden, omdat de ouder met pijn dit zelf niet meer kan. Chronische aandoeningen hebben immers een invloed op het hele gezin. Voor kinderen is het niet altijd gemakkelijk om zich in te leven in de situatie van de ouder met pijn. Het is voor hen uiterst moeilijk om te kunnen begrijpen welke beperkingen zich opdringen wanneer papa of mama steeds pijn heeft. De app sluit zeer goed aan bij hun eigen leefwereld waardoor op spelenderwijze wordt bijgedragen om inzicht te krijgen in de manier van leven en de zorg van een persoon met een chronische aandoening of pijn.

Mede dankzij financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant werd, in het kader van de ontwikkeling van vernieuwende projecten binnen de welzijnssector een app, ‘de Zorgboerderij 3D’, gelanceerd om de kinderen daarbij te helpen.

Voor de ouders en grootouders

Het is voor een kind niet altijd makkelijk om zich in te leven in de situatie waarin hun ouder met chronische pijn zich bevindt. Met dit in het achterhoofd werd deze app ontwikkeld.

Net zoals mensen met chronische pijn hebben de kippen in het spel snel nood aan rust. Er moet altijd rekening gehouden worden met hun energiepeil. Tijdens de rust mag de boer de kippen niet wakker maken. Dit leert het kind meer begrip en geduld te hebben. Het kind zal ook minder gefrustreerd zijn als je weer 'neen' moet zeggen vanwege de vermoeidheid/pijn. Als de boer de kippen een knuffel geeft zal het energiepeil van de kip omhoog gaan. Dit is vanzelfsprekend.

Teveel prikkels kan de draagbaarheid van chronische pijn of vermoeidheid verminderen. Daarom moet ook de boer de lawaaierige hanen weghouden van de kippen.

Ook helpt het jou als ouder met chronische pijn indien je minder in het huishouden moet doen en alles netjes op orde staat. Daarom moet de boer de boerderij ook regelmatig opruimen door de hooibalen terug netjes naar de stapel te brengen. Zo begrijpt het kind hoe belangrijk het is om jou te helpen met opruimen.

En verder moeten de kippen tijdig hun eten krijgen uit de 'food'-bak. Zorgen voor iemand betekent nu eenmaal dat ze gezond eten en desnoods regelmatig medicatie toegediend krijgen.

Hopelijk kan dit spel een gesprek tussen jou en je kind teweegbrengen, wat zich zal uiten in nog meer begrip.

Doelgroep

De app is gericht op kinderen in de leeftijdsfase van 5 tot 9 jaar.

Instructies

Op de zorgboerderij moet er gezorgd worden voor de 3 kippetjes.

Jouw taken

  • Maak de kippetjes niet wakker, ze moeten voldoende rusten (hou hun energiemeters rechts op het scherm of boven het kippenhok in 't oog)
  • De voederbakken zijn best goed gevuld (je haalt voeder uit de grote FOOD bak)
  • Breng de hooibalen terug naar de stapel, dan blijft de boerderij netjes
  • Die lawaaierige hanen jagen we weg
  • De kippetjes een fijne knuffel geven doet wonderen

Punten scoren

Je kunt punten scoren per taakje dat je uitvoert. Probeer je hoogste score telkens te verbeteren. Pas op, want je kunt ook punten verliezen door de hanen niet weg te jagen of door hooibalen te laten rond slingeren. Per level moet je de taakjes sneller uitvoeren.

Door wie

De ontwikkeling van deze app heeft meteen een grote maatschappelijke waarde. Dit was ook reeds meteen duidelijk voor de zaakvoerder van ZinniaPlus Labs die zich engageerde om mee deze app tot een mooi afgewerkt product te realiseren. Het was immers een uitdaging om een app te ontwikkelen die kinderen voldoende zou aanspreken, maar waar ook gelijktijdig een boodschap in zat.

Waar te downloaden

Deze leuke en tegelijk betekenisvolle app ‘de Zorgboerderij 3D’ is gratis te downloaden via App Store of Google Play. Het is dus zowel in IOS als Android beschikbaar.

Download op Google Play (Android)

Download op App Store (IOS)